7 Nisan 2008 Pazartesi

Deniz Yıldızları Hidrolik Basınç Kullanıyor


Deniz Yıldızları Hidrolik Basınç Kullanıyor
Deniz yıldızı, deniz altında yaşayan çok ilginç bir canlıdır. Deniz tabanında kollarıyla hareket eder. Kollarında özel emici kaplar vardır. Bunlar sayesinde istediği yere tırmanabilir. Planktonları yakalayıp yiyebilmesi de yine kollarındaki bu emici kaplar sayesinde mümkündür.
Deniz yıldızının kollarını nasıl hareket ettirdiğine gelince… İlginç canlı bunun için hidrolik basınç yöntemi kullanır. Kollarının içinde tüp biçiminde uzantılar vardır. Bu tüpler sıvıyla dolu bir iç boru sistemine bağlıdırlar. Kaslar boruları sıkıştırdığında hidrolik basınç oluşur ve bu sayede sıvı küçük uzantılara gönderilir. İşte bu sıvı basıncı, canlının bir ileri bir geri hareket edebilmesini sağlar.
Canlının bu ilginç özelliği karşısında akla şu soruların gelmemesi mümkün değil: Canlı, hareket edebilmek için özel bir boru sistemine ihtiyaç duyduğunu nereden biliyor? Kollarındaki bu sistemi kullanarak hidrolik basınç elde etmeyi nasıl başarıyor? Aklı ve şuuru olmadığı halde bütün bunları nasıl düşünebiliyor, nasıl uygulayabiliyor? Hiç kuşku yok ki, tüm bu soruların tek bir cevabı vardır; o da her şeyi en ince ayrıntılarıyla yaratan Allah'ın bu küçük canlıya da insanı hayrete düşüren üstün özellikler bahşetmiş olduğu gerçeğidir. Allah bir ayetinde şöyle buyurmaktadır:
"Sizin yaratılışınızda ve türetip-yaydığı canlılarda kesin bilgiyle inanan bir kavim için ayetler vardır." (Casiye Suresi, 4)

Hiç yorum yok: