16 Ocak 2008 Çarşamba

SAĞLIKLI DİŞLER GÜZEL GÜLÜŞLER DEMEK


SAĞLIKLI DİŞLER GÜZEL GÜLÜŞLER DEMEK

Bir insanı güzel gösteren unsurların başında dişleri de gelir. Ne giyindiğiniz ve nasıl göründüğünüz kadar dişlerinizin bakımlı olması da bir o kadar önemlidir. Üstelik kimse ‘dişi ağrısın, diş eti çekilsin, diş yapısı bozulsun’ istemez. Ancak diş sağlığımız, nedense bir ağrı ya da acıdan sonra aklımıza geliyor. Zaten diş hastalıklarının çoğu da ihmalden; diş fırçalamama, yanlış fırçalama, diş ipi kullanmama, yanlış fırçalama ve diş taşlarını temizlememe gibi nedenlerden kaynaklanıyor.
Diş eti çekilmeleri, diş etinin kök yüzeyini açıkta bırakacak şekilde yer değiştirerek kök yüzeyinin ağız ortamına açılmasıyla ortaya çıkar. Bu çekilmeler bazen bir dişi etkilediği gibi bazen de bütün dişlerde görülebilir. Kişinin diş eti hastalığıyla karşı karşıya kaldığını öğrenmek için ille de hekime gitmesi gerekmez; zira bu durum aynada dişlere bakıldığında rahatlıkla fark edilebilir. O andan itibaren de fazla vakit kaybetmeden diş hekimine gidilmelidir. Şayet çekilme miktarı az ise hekim kontrolünde diş eti kanamaları kontrol altına alınabilir. Diş taşı ve bakteri plakları oluşmuş ise bir an önce temizlenir ve kök yüzeyinin düzleştirilmesi sağlanır.
Diş taşları ve plaklar ortadan kaldırıldığında diş eti hastalığına sebep olan bakteriler de ortamdan uzaklaştırılmış olur. Ama tedavi edilmezse dişler sallanmaya ve birbirinden uzaklaşmaya başlar. Diş hekimi Ayşe Selimoğlu’na göre erken tedavi edilmezse dişleri içinde tutan çene kemiğinde azalma meydana gelebilir ve dişler kemik desteğini kaybederek sökülüp dökülebilir. İşte bütün bu olumsuzlukları engellemek için uzmanların çok basit bir iki önerisi var. En başta ağız temizliğine dikkat etmeli. Günde en az iki kez uygun bir fırça ve fırçalama yöntemi ile dişler fırçalanmalı. Ayrıca mutlaka diş ipi kullanılmalı ve diş araları temizlenmeli.
Diş eti hastalıklarının sebepleri nelerdir?
* Genetik etkenler
* Lösemi, şeker gibi hastalıklar
* Bazı ilaçlar
* Hamilelik
* Stres
* Dengesiz beslenme
* Sigara kullanımı
Diş eti hastalıkları nasıl anlaşılır?
* Fırçalama sırasında ya da kendiliğinden diş etlerinde kanama olur.
* Diş etleri kırmızı ve şiştir.
* Diş etlerinin konturları bozulmuş ve parlaktır.
* Ağızda kötü koku ve kötü tat mevcuttur.
* Hastalık ilerledikçe diş çekilmeleri olur.
* Tatlı-ekşi ve sıcak-soğuğa karşı hassasiyet oluşur.
http://cumaertesi.zaman.com.tr

1 yorum:

Adsız dedi ki...

daha iyi olsun