16 Ocak 2008 Çarşamba

Divan-u Lugati't Türk yeniden gün ışığına çıkıyor


Divan-u Lugati't Türk yeniden gün ışığına çıkıyor
17Ağustos depreminde gördüğü ağır hasar nedeniyle restore edilerek yenilenen Fatih Millet Yazma Eser Kütüphanesi Şubat'ta yeniden hizmete açılacak.

1916 yılında Ali Emiri Efendi tarafından Fatih'teki Feyzullah Efendi Medresesi'nde kurulan kütüphanenin bir araştırma ve ihtisas kütüphanesi olduğunu dile getiren Kütüphane Müdürü Melek Gençboyacı, kütüphanedeki en önemli eserin de Kaşgarlı Mahmud'un yazdığı “Divan-u Lugati't- Türk” adlı eseri olduğunu söyledi.

İLK SÖZLÜK

Eserin, Türk dilinin ilk sözlüğü olması yönüyle büyük önem taşıdığını belirten Gençboyacı, Kaşgarlı Mahmud'un eserini yazarken o devrin Türk illerini tek tek dolaştığını ve doğrudan doğruya kendi derlediği dil malzemesine dayandığını anımsattı.

30 ALTINA ALINDI

Gençboyacı, eserin içerisinde yer alan haritanın, ilk Türk dünyası haritası olması bakımından büyük değeri olduğunu da belirterek, eserin kütüphaneye kazandırılması sürecini de şöyle anlattı: “11. Yüzyıl’da Kaşgarlı Mahmud'un yazdığı Divan-u Lugati't- Türk'ün varlığı 14. Yüzyıl’dan bu yana bilinmekteydi. Eser, II. Meşrutiyet'in ilanını takip eden yıllarda tesadüfen Ali Emiri Efendi tarafından İstanbul'da Sahaflar Çarşısı'nda bulunmuş ve 30 altına satın alınmıştır.” Bakım ve onarım çalışmaları için bugüne kadar yaklaşık 3 milyon YTL harcanan kütüphanede, 30 bini aşkın el yazması, kıymetli eski harfli matbu eser, padişah fermanları, tıp kitapları, minyatürlü tek nüsha eserler bulunuyor.

Hiç yorum yok: