12 Ocak 2008 Cumartesi

Bilinmeyen yönleriyle Karabekir Paşa


Bilinmeyen yönleriyle Karabekir Paşa
Cumhuriyeti'nin kurulmasında büyük katkısı olan milli mücadele döneminin önemli isimlerinden Kazım Karabekir'in bilinmeyen yönleri anlatıldı. Okutman Murat Bulut, 6 ay süren bir çalışma sonrasında belgesel film halindeki çalışmanın, bir kültür hizmeti olduğunu ve CD formatında isteyen herkese ulaştırılabileceğini belirtti.
ATATÜRK Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde görevli Okutman Murat Bulut tarafından hazırlanan, "Doğunun Büyük Kahramanı Kazım Karabekir" isimli belgeselde, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasında büyük katkısı olan milli mücadele döneminin önemli isimlerinden Kazım Karabekir'in bilinmeyen yönleri anlatıldı.Okutman Murat Bulut, 6 ay süren bir çalışma sonrasında belgesel film halindeki çalışmanın, bir kültür hizmeti olduğunu ve CD formatında isteyen herkese ulaştırılabileceğini belirtti. Çalışmada, Kazım Karabekir'in "Hayatım" adlı kitabından, kızları Timsal ve Hayat Karabekir'in anılarına ve daha birçok tarihi belgeye yer verdiklerini anlatan Bulut, "Yaptığımız çalışmada, bu toprakların ne kadar büyük zorluklarla kazanıldığını bir kez daha gördük. İnanılmaz fedakarlıklar verildiğini gördük. Gençlerimizin bu bilinçte olması şart" dedi. Bulut'un, "Doğunun Büyük Kahramanı Kazım Karabekir" isimli belgeselinde şu bilgilere yer verildi: "Tarihi belgelere göre, doğuda Erzurum, Erzincan, Kars ve Sarıkamış'ın kurtuluşlarında büyük başarılara imza atan Kazım Karabekir, İstanbul hükümetinin Mustafa Kemal Atatürk'ün tutuklanması yönündeki emrine uymayarak, Atatürk'e 'Paşam ben ve kolordum emrinizdeyiz' diyerek Atatürk'e bağlılığını gösterdi. Erzurum Kongresi'nin toplanmasında önemli rolü olan Karabekir'in bu davranışı, tarihçiler tarafından ileriyi gören ve vizyon sahibi bir komutan olduğu yorumunun yapılmasına neden olurken, Karabekir'in cumhuriyetin kurulmasına da önemli bir katkı sağladığı fikrini oluşturdu. Döneminde yetim kalan Ermeni çocukların eğitimi için Trabzon'da okul tahsisi yapan Kazım Karabekir'e, 'Yetimler babası' lakabının verilmesi de Karabekir'in duyarlılığının önemli örnekleri arasında gösteriliyor. Karabekir'in, Erzurum'un kurtuluşu öncesinde Türk birliklerinin durumunu görmesi için gönderilen Ermeni bir çocukla ilgilenerek, çocuğa, 'Git burada gördüklerini onlara söyle. Yarın Erzurum'a gireceğiz. Eğer direnirler ve karşı koyarlarsa hepsini tutuklayacağız' dediği belirtiliyor. Karabekir'in bu tutumunun Ermeniler'in, Erzurum'u terk etmelerinde önemli rolü olduğu ifade ediliyor."

Kazım Karabekir'in kızları Timsal ve Hayat Karabekir ise babalarının İstanbul'daki evini Kazım Karabekir Paşa Vakfı''na dönüştürerek, babalarının anısını yaşatmaya çalışıyor. Belgeselde, babalarıyla ilgili önemli anıları arasında Van'da yabancı bir generalle, çocukluk yıllarında geçen olaya dikkat çeken Timsal Karabekir, şunları kaydetti:"Dedemizin Van'da görev yaptığı sırada, babamız bir sünnet düğününde yabancı bir generalle konuşur. General, babama ne olacağını sorduğunda, 'asker olacağım'karşılığını alır. Kimin askeri olacaksın? sorusuna ise 'babamın' yanıtını alan general, 'peki bu görevi kaldırabilecek misin?' diye sorar. Karabekir ise 'babam bana taşıyamayacağım yükü vermez' cevabını verir. Durumdan etkilenen yabancı generalin, içerisinde mermiler olan gerçek bir silahı daha sonra hediye etmesi, en çok dikkatimizi çeken anılar arasında yer alıyor."
www.palandokengazetesi.net

Hiç yorum yok: