24 Şubat 2008 Pazar

MEYVELERİN SAĞLIĞA FAYDALARI


MEYVELERİN SAĞLIĞA FAYDALARI
DAHA ÇOK MEYVE YEMELİYİZ

Bu fikirler meyve tüketiminizi canlandırmalı! Neden günde 5 ile 9 meyve yemeliyiz? :
• Çünkü meyvenin içeriğinin büyük kısmı, tıpkı insan bedeninde ki gibi su içermektedir.• Meyve hiç kolesterol içermez.• Meyve hafızayı canlandırır.• Meyvenin mucizevi tedavi etkileri bulunmaktadır.• Meyve tüketimi kanser, obezite, kalp hastalıkları, kireçlenme, cilt bozulması, divertikülozis gibi çeşitli hastalık risklerini azaltmaktadır.• Meyveler mükemmel bir lif kaynağıdır.• Meyveler vitamin ve mineral zenginidir.• Az kalorilidir ve kilo aldırmamaktadır.• Bol miktarda fotokimyasal ve antioksidan içermektedir.• Meyve, kendinizi daha iyi hissettirir.• Meyve, en doğal besindir.• Meyve doğal bir diyettir.
Elmanın Sağlığımıza Yararları: (Her gün bir elma, doktoru uzak tutar!)
• Pektin: Atardamarları tıkayan LDL kolesterolünü düşürmekte ve atardamarları temizleyen HDL kolesterolünü yükselterek kalbi korumaktadır. Kan damarlarının zarar görmesini engellemekte, radyasyonun etkilerini azaltmakta, kalp hastalıkları ve safra taşına karşı vücudumuzu korumaktadır.
• Karışık karbonhidrat : Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Tatmin edici özelliği, sizi tok tutmakta ve diyabete iyi gelmektedir çünkü işlenmiş gıdaların yaptığı gibi kan şekerinde hızlı bir artışa neden olmamaktadır.
• Catechin : Koroner kalp hastalığına karşı koruma sağlamaktadır.
• Flavanoid : Astım dâhil olmak üzere solunum yolu rahatsızlıklarına karşı korumaktadır.
• Fenol : Kansere ve kardiyovasküler hastalıklara karşı korumaktadır.
• Lif : Kabızlığa karşı korumaktadır, vücuttaki toksinleri temizlemektedir.
Kayısı, Şeftali ve Nektarin’in Sağlığımıza Yararları:
• Beta karoten : Koyu sarı veya turuncu meyvelerde yaygın olarak bulunan A vitaminine sahiptir ve kanserle savaşan bitkilerdendir. Derinizi pürüzsüz yumuşak ve lekesiz tutmakta, gözlerinizi, sindirim sisteminizi ve ciğerlerinizi korumaktadır.
• Karışık karbonhidrat : Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Tatmin edici özelliği, sizi tok tutmakta ve diyabete iyi gelmektedir çünkü işlenmiş gıdaların yaptığı gibi kan şekerinde hızlı bir artışa neden olmamaktadır.
• C vitamini : Yorgunluğa ve sıkça görülen bulaşıcı hastalıklara karşı korumakta ve tedaviyi desteklemektedir. Kanayan diş etlerini tedavi etmektedir. Sırttaki doku bozukluklarını ve eklem ağrılarını azaltmaktadır. Kemikleri ve kasları bir arada tutan “yapıştırıcı” özelliği olan kolajen gelişiminde önemli yere sahiptir.
• Magnezyum :Kalbin sağlıklı işlevine yardım etmektedir. Bu mineralin eksikliği kalp krizlerine ve ani ölümlere neden olan koroner vazospazm ile bağlantılıdır.
• Fenol : Kalp hastalıklarına ve kansere karşı korumaktadır.
• Lif : Kabızlığa karşı korumaktadır, vücuttaki toksinleri temizlemektedir.
Muzun Sağlığımıza Yararları:
• Potasyum : Kalp sağlığını korumakta, kasların kasılmasına yardım etmekte, sinirlerin sinyalleri düzgün taşımasını sağlamakta, gıdayı enerjiye çevirmektedir.
• Pektin : Atardamarları tıkayan LDL kolesterolünü düşürmekte ve atardamarları temizleyen HDL kolesterolünü yükselterek kalbi korumaktadır. Kan damarlarının zarar görmesini engellemekte, radyasyonun etkilerini azaltmakta, kalp hastalıkları ve safra taşına karşı vücudumuzu korumaktadır.
• Lif : Kabızlığa karşı korumaktadır, vücuttaki toksinleri temizlemektedir.
• İyot : Tiroit bezesinin normal işlevi için gereklidir, göğüs kanserine karşı koruyucu etkisi ve tiroidi dengeleyerek menopoz belirtilerini engelleyebildiği gözlemlenmiştir.
• Fenol : Kansere, kalp ve damar hastalıklarına karşı korumaktadır.
• Karışık karbonhidrat : Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Tatmin edici özelliği, sizi tok tutmakta ve diyabete iyi gelmektedir çünkü işlenmiş gıdaların yaptığı gibi kan şekerinde hızlı bir artışa neden olmamaktadır.
Narenciyenin Sağlığımıza Yararları:
• Liminoid : Kanserden korumaktadır.
• C vitamini : Yorgunluğa ve sıkça görülen bulaşıcı hastalıklara karşı korumakta ve tedaviyi desteklemektedir. Kanayan diş etlerini tedavi etmektedir. Sırttaki doku bozukluklarını ve eklem ağrılarını azaltmaktadır. Kemikleri ve kasları bir arada tutan “yapıştırıcı” özelliği olan kolajen gelişiminde önemli yere sahiptir.
• İnositol : Kolesterol seviyesini ve yağ metabolizmasını kontrol etmektedir. Saç sağlığını korumaktadır.
• Flavanoid ve pektin : Acıyı azaltmakta, kolesterolü düşürmekte, yaraları tedavi etmektedir. Atardamarları tıkayan LDL kolesterolünü düşürmekte ve atardamarları temizleyen HDL kolesterolünü yükselterek kalbi korumaktadır. Kan damarlarının zarar görmesini engellemekte, radyasyonun etkilerini azaltmakta, kalp hastalıkları ve safra taşına karşı vücudumuzu korumaktadır.
• Magnezyum : Kalsiyum ile birlikte güçlü bir kalp atışı ve sağlıklı kas hareketi sağlamaktadır. Kan ve damar hastalıklarını önlemektedir.
• Manganez : Kemik oluşumuna ve beyin işlevlerine yardım etmekte ve kansere karşı koruyucu etkisi gözlemlenmektedir.
• Anti bakteriyel casusu : Yaygın bulaşıcı organizmaların bir çeşidiyle mücadele etmektedir.
• Fenol : Kansere, kalp ve damar hastalıklarına karşı korumaktadır.
• Karışık karbonhidrat : Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Tatmin edici özelliği, sizi tok tutmakta ve diyabete iyi gelmektedir çünkü işlenmiş gıdaların yaptığı gibi kan şekerinde hızlı bir artışa neden olmamaktadır.
• Lif : Kabızlığa karşı korumaktadır, vücuttaki toksinleri temizlemektedir.
Üzümün Sağlığımıza Yararları: (kırmızı)
• Fenol : Kansere, kalp ve damar hastalıklarına karşı korumaktadır.
• Seratonin ; Fiziksel ve psikolojik rahatlatma etkisi bulunmaktadır.
• Antibiyotik casus : Bağırsak, herpes simplex ve çocuk felci virüslerini öldürebildiği gözlemlenmiştir ve diş eti sağlığını geliştirmektedir.
• Lif : Kabızlığa karşı korumaktadır, vücuttaki toksinleri temizlemektedir.
Kirazın Sağlığımıza Yararları:
Kirazlarda bulunan flavanoidler vücuttaki zehri temizleyici rolündedir, artıklardan beslenip, serbest kökler adlı değişken oksijen bileşiklerini tahrip etmektedir. Kirazlarda bulunan flavanoidler koroner atardamar hastası kişilerde kalp krizi riskini gerçekten azaltabilmektedir.
Flavanoidler, kirazlarda bulundukları gibi, histamin benzeri iltihap ilerletici maddelerin hem sentezini hem de ortaya çıkışını önleyen doğal iltihap önleyici bileşiklerdir. Bu, flavanoidleri; alerjilerin, kireçlenmenin veya kronik iltihapların var olduğu herhangi bir durumun tedavisi için doğal ilacın pratisyenleri arasında bir favori yapmıştır. Flavanoidler kolajeni, lifleri kendilerine çapraz bağlantı yaparak bağlayıcı dokuların yapı liflerini güçlendirmektedir.
Narın Sağlığımıza Yararları:
“Kışın mücevheri” diye hoş bir şekilde de bilinen nar, yakın zamanda kendine has hastalıkla savaşan antioksidan potansiyeli yüzünden sağlığa çok faydalı görmüştür. Ayrıca önemli miktarda potasyum sağlamaktadır. Lif yönünden zengindir. C vitamini ve niyasin içermektedir. Nar Ortadoğu’da, Hindistan’da ve İran’da yüzyıllardır doğal ilaç olarak (İltihabı ve romatizmayı tedavide) kullanılmıştır.
Karpuzun Sağlığımıza Yararları:
Karpuz sadece sıcak bir yaz gününde müthiş bir meyve değildir. Bu leziz susuzluk giderici; astım, damar tıkanıklığı, diyabet, kolon kanseri ve kireçlenme gibi hastalıklara iyi gelmektedir. Ayrıca iltihabı azaltmaya da yardım etmektedir. Tatlı, sulu karpuz gerçekten de doğada bulunan en önemli antioksidanlarla doludur.
Karpuz C ve A vitaminlerinin iyi bir kaynağıdır. Karpuz enerji üretimi için önemli olan B vitamini yönünden de zengindir. Ayrıca, karpuz B6, B12 vitamininin, magnezyumun ve potasyumun iyi bir kaynağıdır. Karpuz ayrıca karotenoid ve likopenin yoğunlaştırılmış bir kaynağıdır. Likopenin antioksidan ve kanser önleyici özellikleri gözlemlenmiştir.
Kivinin Sağlığımıza Yararları:
Kivi meyvesi, size meyve salatanızdaki çekici tropik yeteneklerinden daha fazlasını verebilir. Bu zümrüt tat, size sağlık veren vitaminler ve minerallerin yanı sıra çok sayıda bitkisel besin içermektedir.
Kivinin bitkisel besinleri DNA’yı korurBitkisel besin araştırma dünyasında, kivi meyvesi insan hücrelerinin çekirdeğindeki DNA’yı zarardan koruma yeteneğinden dolayı araştırmacıları büyülemiştir.
İlk antioksidan koruma C vitamininin mükemmel bir kaynağı olarak çıkmıştır. Bu besin, kanser ve iltihap gibi sorunlara yol açan ve hücrelere zarar verebilen serbest kökleri etkisiz hale getiren, vücuttaki ilk su çözünürlüklü antioksidandır.
Kardiyovasküler ve kolon sağlığı ilavesiyle kan şekeri kontrolü için lifKivi meyvesi diyet lifinin çok iyi bir kaynağı olarak da sınıflandırılmaktadır. Araştırmacılar, kalp hastalıkları ve kalp krizi riskini düşürebilen bol miktarda lif içeren perhizlerin yüksek kolesterol seviyelerini düşürebildiğini bulmuşlardır.
Lif ayrıca kalın bağırsağın alt kesiminden toksinleri ortadan kaldırmada etkilidir. Kolon kanserini engellenmesine yardımcı olmaktadır.
Astıma karşı koruma kivi gibi C vitamini yönünden zengin meyveyi yemek ıslık çalar gibi konuşma türündeki astımla ilgili solunumsal belirtilere karşı önemli bir koruyucu etki sunmaktadır. Aspirine kan inceltici bir alternatif Kivi aspirinin kardiyovasküler sağlık korumasında leziz bir kan inceltici alternatifi yaparak kan pıhtılaşması riskini önemli bir şekilde düşürmekte ve kanınızdaki yağ miktarını azaltmaktadır.
İncirin Sağlığımıza Yararları:
Yüksek kan basıncını düşürmeye yardım eder; İncir, kan basıncını kontrol altında tutmaya yardım eden bir mineral olan potasyumun iyi bir kaynağıdır.
Kilo vermek için tatlı bir yol; İncir, iyi bir perhiz lifi kaynağıdır. Lif ve lif zengini besinler kilo kontrolünde olumlu bir etkiye sahiptir.
Şeker hastalığında bir ensülin düşürücü yapraktırSiz muhtemelen incir ağacının yaprağının, incirin yenilir kısımlarından biri olduğunu sanmıyorsunuzdur. Fakat bazı kültürlerde incir yaprağı mönünün yaygın bir parçasıdır. İncir yapraklarının anti diyabetik özellikleri olduğu ve ensülin iğnesine gereksinim duyan şeker hastası kişilerin ihtiyaç duyduğu ensülin miktarını gerçekten de azaltabildiği defalarca gözlemlenmiştir.
Kemik yoğunluğunu artırırİncir, kemik yoğunluğunu artırması dâhil birçok özelliği sahip olan kalsiyumun bulunduran bir meyvedir.

Hiç yorum yok: